Letter of support from Mr.Novak Djokovic

Published on 18/12/2015
Author: Fudokan

Back to Articles

Poštovani domaćini, poštovani prof dr Ilija Jorga, poštovani gosti, predsedniče ujedinjene svetske karate organizacije gospodine Imtiaz Abdula, uvaženi sportisti, prijatelji fudokana,

Ponosan sam što je Beograd ugostio ovako veliki broj sportista i što se u mom gradu održava šesto Svetsko prvenstvo u Fudokan karateu i Prvi svetski kup UWKF pod pokroviteljstvom (United World Karate Federation).
Žao mi je što nisam mogao lično da dođem i prisustvujem ovom velikom dogadjaju. Imao sam zaista tešku i napornu sezonu, i sada koristim odmor koji mi je bio preko potreban kako bih se pripremio za nove turnire, nove izazove i pobede, nadam se.

Želim da vam se zahvalim na velikoj časti koju ste mi ukazali dodelivši mi počasno zvanje 10. DAN u Fudokan karateu. Hvala vam što se posvećeno i sa puno ljubavi bavite ovom plemenitom veštinom, što ste generacijama dece preneli tu istu ljubav i naučili ih da je sport važan deo razvoja svakog od njih.

Kada sam pročitao vašu odluku i obrazloženje bio sam iskreno dirnut. „Ispravna odluka o svemu što čini, hrabrost nadahnuta junaštvom, osećanje univerzalne ljubavi, milosrđa prema ljudima, saosećajnost, skromnost“. Za mene lično ovo zvanje je i obaveza da nastavim da promovišem dobre vrednosti, i svojim ponašanjem na terenu i van njega opravdam razloge zbog kojih ste mi ga dodelili.

Uspesi u sportu su posledica ne samo talenta, nego ogromnog rada i truda, velike ljubavi, posvećnosti, odricanja, motivacije. Ali kada govorim o sportu, ne želim da govorim samo o profesionalnom, i samo o uspehu. Sport je sam po sebi vrednost, aktivnost koja nam pomaže da budemo bolji, zdraviji, da prihvatamo poraz i pomeramo sopstvene granice. I zato je moja misija da širim njegovu važnost. Sport je jedna od retkih stvari u kojem tvoji rezultati zavise samo od tvog truda i rada. Želim da vam iskreno čestitam, jer smo svi skupa deo iste porodice.

Nadam se da ću uskoro biti u prilici da preuzmem pojas sa svojim imenom. Do tada, želim vam lepe dane koje ćete provesti u Beogradu, dobre rezultate, i nove uspehe.

Iskren i prijateljski pozdrav,
Novak Đoković